SITUAȚII DE URGENȚĂ ÎN WEEKEND

În intervalul 10.03-12.03.2017, pompierii maramureșeni au intervenit la 13 situații de urgență, din care 6 incendii de vegetație uscată. În total, flăcările au mistuit aproximativ 27 de hectare de vegetație uscată. În unele locuri pompierii au fost nevoiți să parcurgă pe jos drumul până la locul incendiului, din cauza drumului inaccesibil. Pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată au participat și serviciile voluntare pentru situații de urgență.
Vineri, 10.03., pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Borșa au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe. Din fericire a ars doar funinginea din coșul de evacuare al fumului. Militarii din cadrul Detașamentului ” Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare au intervenit în localitatea Coltău pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la podul unei case. Flăcările au mistuit circa 6 metri pătrați de tavan din lemn și s-au deteriorat 40 de metri pătrați de zugrăveală. Pompierii din cadrul Pichetului Târgu Lăpuș au lichidat un incendiu izbucnit la un coș de fum în urma căruia a ars funinginea din coșul de evacuare al fumului.
Sâmbătă, 11.03., Garda de Intervenție Bogdan Vodă a intervenit în Ieud pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei case. Au ars circa 4 metri pătrați de perete din lemn, 4 metri pătrați de tavan din lemn, 1 frigider și o mașină de spălat. Pompierii borșeni au lichidat un incendiu izbucnit la un depozit de furaje.  A ars șopronul din lemn pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați și aproximativ 1000 kg de fân.
Duminică, 13.03., pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Șomcuta Mare au lichidat un incendiu în localitatea  Berchez. Incendiul s-a manifestat în holul unei case, iar în urma lui a ars un scaun și circa 2 kg de materiale textile.  Cea din urmă intervenție, de duminică, a fost cea a pompierilor sigheteni care au lichidat un incendiu izbucnit la un coș de fum. Din fericire a ars doar funinginea din coșul de evacuare al fumului.
Personalul S.M.U.R.D. Maramureș a intervenit la 50 de urgențe medicale, după cum urmează: S.M.U.R.D. Baia Mare 24 de cazuri, Sighetu Marmației 7, Fărcașa 10, Cavnic 1, Vișeu de Sus 2 și Bogdan Vodă 6 cazuri.
Reamintim cetățenilor măsurile de prevenire ce trebuie respectate pe timpul lucrului cu focul deschis:
– nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
–  nu utilizați focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se va face în locuri special amenajate;
– cetăţenii se vor interesa în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se va face numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
– se va asigura supravegherea permanentă a arderii, iar jarul rezultat se va stinge.incendiu-vegetatie