În sprijinul comunităților

received_1332100600191838Pompierii militari maramureșeni au acționat în după amiaza zilei de marți, 25 iulie, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase cod portocaliu, care s-au manifestat astăzi pe teritoriul județului- ploi torențiale cu descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie.


Astfel, un echipaj de pompieri și unul de prim ajutor S.M.U.R.D. de la Garda nr.2 de intervenție Borșa s-au deplasat în stațiunea Borșa, împreună cu un echipaj al Serviciului Public Local Salvamont, pentru a interveni la salvarea unor persoane blocate pe telescaun, ca urmare a opririi alimentării cu energie electrică. În scurt timp, operatorul sistemului a reușit să repună în funcțiune telescaunul, cu un generator de curent și toate persoanele au ajuns la bază în siguranță, cu sprijinul salvamontiștilor.
În același timp, personalul I.S.U. Maramureș a intervenit, împreună cu echipaje ale furnizorului de energie electrică, apă-canal, reprezentanți ai autorităților locale, Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și Poliției Locale, la inundațiile produse la doi operatori economici, precum și la circa 18 gospodării, garaje și beciuri ale populației din municipiul Baia Mare.
Pompierii militari au acțonat și la înlăturarea de pe carosabil și trotuare a unor copaci și stâlpi de curent electric căzuți în localitățile Baia Mare, Baia Sprie, Desești, Mara, Ocna Șugatag, Cernești, Giulești, precum și la înlăturarea învelitorii unui acoperiș al unei clădiri din municipiul Sighetu Marmației.
Un echipaj de prim ajutor S.M.U.R.D. și unul de la Detașamentul de Pompieri “Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare au intervenit în stațiunea Izvoare, unde mai multe căsuțe de lemn au fost distruse de arborii doborâți de vânt. Nimeni nu a fost rănit. O vârstnică a suferit traume minore, în urma unui atac un atac de panică și a fost transportată de către echipajul S.M.U.R.D. la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare.
Pentru că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificărilor vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor trebuie realizată în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU.
La această oră, precipitațiile au încetat, dar județul nostru se află în continuare sub avertizare cod galben de fenomene meteo periculoase. Pompierii militari sunt pregătiți să intervină în orice moment în sprijinul cetățenilor.