Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș au efectuat ieri 16 intervenții, din care nu mai puțin de 10 pentru localizarea și lichidarea unor incendii de vegetație uscată, izbucnite- cel mai probabil- din cauza neglijenței unor cetățeni.
Pompierii maramureșeni au acționat ieri în mai multe localități, printre care Baia Mare, Borșa, Bocicoel, Bogdan Vodă, Crasna Vișeului, Fericea, Petrova, Satu nou de Sus și Valea Chioarului. Flăcările au afectat în total circa 13 hectare de teren. La localizarea și lichidarea incendiilor au intervenit, pe durate de până la 3 ore, un total de 10 echipaje de pompieri militari. În Valea Chioarului, acestea au fost sprijinite și de membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei.
Personalul I.S.U. Maramureș a aplicat 3 sancțiuni, din care 2 amenzi și un avertisment, în cazurile în care cei care au dat foc vegetației uscate au fost deja identificați.
Astfel, o vârstnică din Crasna Vișeului, care a sunat la 112 după ce a observat că focul pus vegetației de pe terenul proprietate personală a scăpat de sub control, a fost sancționată cu avertisment.
O localnică din comuna Petrova a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 1000 de lei, pentru producerea unui incendiu de vegetație uscată, care a afectat o suprafață de circa 3 hectare de teren, pe raza localității.
Un locuitor al comunei Valea Chioarului s-a ales cu o amendă de 500 de lei, pentru că a depozitat jăratic în apropierea gospodăriei proprii, fără să se asigure că acesta e stins. Din cauza vântului, vegetația uscată din zonă s-a aprins.
Măsurile de prevenire, care trebuie respectate pe timpul lucrului cu foc deschis au fost mediatizate în mod repetat de către inspectoratul nostru, inclusiv cu sprijinul personalului primăriilor și cel al reprezentanților cultelor religioase.
Reamintim cetățenilor care sunt principalele măsuri de prevenire în astfel de situații:
– nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– nu utilizați focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se va face în locuri special amenajate;
– cetăţenii se vor interesa în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se va face numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
– se va asigura supravegherea permanentă a arderii, iar jarul rezultat se va stinge.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează contravenţional, în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.