Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Având în vedere că anul acesta 13 octombrie va fi o zi de sâmbătă, activităţile dedicate acestei zile se vor desfăşura în data de 12 octombrie.

Cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, UNISDR a iniţiat proiectul ,,Women and Girls: The in/Visible Force of Resilience” (Femei şi fete: O forţă de rezistenţă vizibilă/invizibilă), prin care se intenţionează evidenţierea rolului femeilor şi tinerelor în cadrul procesului de gestionare/restaurare a climatului de siguranţă înainte, în timpul şi după producerea dezastrelor, respectiv adaptarea comunităţii în faţa stihiilor naturii/schimbărilor climatice.
Miza proiectului este reprezentată de promovarea egalităţii de şanse dintre bărbaţi şi femei, acestea din urmă fiind caracterizate drept ,,furnizori eficienţi de informaţie”, empatice, motivate, personaje puternice, implicate în lupta pentru reducerea dezastrelor naturale.
Accentul se pune pe activitatea de VOLUNTARIAT, fiind ilustrată implicarea femeilor şi tinerelor în diverse activităţi din sfera managementului dezastrelor pe întreg Mapamondul. De asemenea, se intenţionează ca experienţele, faptele şi acţiunile semnificative ale acestora să fie aduse la cunoştinţa publicului prin intermediul spaţiului virtual.
Ziua de 12 octombrie va fi declarată zi a porţilor deschise, prilej cu care vor fi prezentate, la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi în alte locuri publice (parcuri, pieţe etc), mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire a acestora.