Intervenții în lanț

IMG-20170204-WA0056În cursul zilei de astăzi, până la ora 19.00, pompierii militari maramureșeni au efectuat 15 intervenții în sprijinul comunităților amenințate de topirea zăpezilor și creșterea nivelului apelor.


Personalul Secției de Pompieri Vișeu de Sus împreună cu reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și Serviciului Salvamont din Borșa și Vișeu de Sus a acționat, sub coordonarea lui Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș și a col. Mureșan Ioan-Daniel, inspector șef al I.S.U. Maramureș, pentru deblocarea drumului de acces către mai multe gospodării de pe Valea Vaserului. 70 de persoane erau izolate în zonă, din cauza zăpoarelor de gheață care au acoperit drumul pe o distanță de circa 4 kilometri și au afectat 6 gospodării.
O persoană în vârstă de 58 de ani, a cărei casă a fost cel mai grav afectată, a fost evacuată. Personalul S.M.U.R.D. a asigurat asistență medicală celor afectați. La dispoziția prefectului Sebastian Mihai Lupuț, li s-au distribuit persoanelor izolate apă potabilă și hrană. În cursul zilei de mâine, pompierii vor transporta la fața locului apă menajeră. Tot astăzi, a fost deblocat și zăporul de pe Valea Rădeasa. În momentul de față, pe râul Vișeu și pe afluenții săi a fost asigurată curgerea liberă a apei.
În această după amiaza, echipa pirotehnică a I.S.U. Maramureș a inițiat o a doua explozie controlată, menită să distrugă podul de gheață format pe râul Iza, pe raza localității Oncești. Cursul apei a fost deblocat doar parțial și nu a putut fi îndepărtat nici după intervenția autorităților locale cu utilaje specializate. În acest moment, nici o gospodărie nu este în pericol, dar, în funcție de evoluția situației, pirotehniștii ISU Maramureș ar putea executa, mâine, o nouă explozie controlată.